dimecres, 28 de gener del 2009

Rodeo

El cap de setmana passat es va celebrar el "World's Toughest Rodeo presents Toughest Cowboy" a uns 20 km d'Atlanta. En un principi es va pensar d'anar-hi, però degut a la controvèrsia sobre si era o no un maltractament als animals es va optar finalment per no assistir a tal event.

Foto del rodeo del cap de setmana passat.

El rodeo, pel què m'ha semblat llegir, és un "esport" heredat de les antigues tasques dels vaquers (capturar el bestiar per marcar-lo o curar-lo, per exemple) que a través de Mèxic va arribar als Estats Units. És sobretot una activitat que es practica a l'oest del país (Wyoming, Texas...) més que no pas a la zona d'Atlanta, possiblement perquè en aquestes terres es portava més el cultiu de cotó (empleant esclaus negres per les feines del camp) que no pas la cria de bestiar.

Actualment hi ha concursos on cowboys professionals tracten d'aconseguir guanyar en diferents categories: events cronometrats, llaçades i montura brava (nota: traduccions lliures :p).

events cronometrats
  • cursa de barrils: la cursa de barrils és una prova exclusivament femenina dels rodeos, on s'ha de fer córrer el cavall per un circuit de barrils en el menor temps possible, sense fer caure cap barril. És una prova on l'agilitat del cavall i l'habilitat de la genet són fonamentals.
  • fer caure el vedell: en aquesta prova, la més perillosa pel cowboy, es tracta de saltar del cavall a sobre el vedell i, agafant-lo per les banyes, fer-lo caure a terra.

llaçades
  • llaç de vedell: el vedell és capturat per un llaç al voltant del coll. Aleshores, el genet desmunta i corre cap a l'animal, al qual tira a terra i li lliga tres potes.
  • llaç en equip: és l'únic esdeveniment del rodeo on dos vaquers concursen com a parella. El "marmessor" llaça les banyes del vedell i cavalca a l'esquerra. Llavors el "talonero" comença a treballar, llaçant les dues potes posteriors del vedell. La parella que aconsegueixi llaçar les dues potes posteriors del vedell és la vencedora.

montura brava
  • montura de cavall: Aquesta prova és la més clàssica d'un rodeo. Consisteix en que un genet ha de romandre assegut durant 8 segons sobre un cavall bronc agitat i donant tombs. N'hi ha dues subcategories, en funció de la manera d'agafar-se que el genet pot tenir.
  • montura de toro: Aquesta prova és molt popular i alhora és una de les més perilloses. El genet entrellaça una corda plana al voltant del seu guant per ajudar-lo a sostenir-se en l'animal. El genet ha de romandre sobre l'animal per un límit de temps. Són múltiples les fractures que pot tenir un genet amb una mala caiguda.

Malgrat que a Espanya hi ha tota classe de tradicions amb animals molt pitjors (com tirar cabres de campanars o el clàssic agonitzar del toro a les plazas), no sembla que la majoria d'activitats descrites anteriorment siguin les més agradables pels participants no humans. En les variables llaçades, els vedells no deuen precisament gaudir de l'experiència. En les de montura, cal pensar que perquè el toro o el cavall arribin a l'estat d'excitació de començar a donar bots a tort i a dret és possible que els subministrin estimulants extra.

El cowboy de darrera li provoca una descàrrega elèctrica al bòvid.

---(...)---

Al final de l'espectacle, concert de música country amb Whiskey Falls...

1 comentari:

Roger ha dit...

jajaja... typical US!!! boníssim! al Zona Zapping de TV3 sovint en treuen imatges...
això sí, està clar k l'animal bé, bé, no s'ho passa...
jo entre anar això o a un espectacle d'aquells de cotxes amb rodes gegants xafant cotxes atrotinats, em decanto per aquesta segona opció... no en fan d'aquestes pallussades a Atlanta?
bé, a veure si ens organitzes un event típic per quan et vinguem a visitar!!
fins aviat!