dissabte, 7 de març del 2009

Bunyols de Quaresma

Acompanyats o sols,
que bons són els bunyols!
Si són ben ensucrats,
te'ls menges a grapats.
I si no ho són, també,
que sempre vénen bé.
Sucats en llet fan clar
qualsevol esmorzar

Miquel Martí i Pol

Segons el gremi de pastissers de Barcelona i província, els bunyols són el dolç típic de la Quaresma. El dimecres de Cendra n'és el primer d'aquest període, en què els fidels tenien prohibit menjar carn. Així, el seu origen deu sorgir de la necessitat popular d'endolcir els dies perquè el període quaresmal fos més passatger. A més, el seu aspecte és sobri, lluny de la fastuositat del tortell, amb sorpreses i ornaments que conviden a fer colla, o de l'exuberància de la mona de Pasqua, amb què els padrins sorprendran els seus fillols.

Tot i que al Publix hi continuen havent les cookies, pastissets i reposteria variada, curiosament no han aparegut els bunyols propis d'aquest període. Però... el cuiner per excelència d'aquesta ciutat ens ha ofert uns bunyols de vent per llepar-se'n els dits...




Recepta dels Bunyols de Vent (segons en Josep Miquel)

Ingredients
1/4 de litre (1/2 llet i 1/2 aigua)
1 cullerada de Brandy
50 g de mantega
Raspat de pell de llimona
150g de farina
4 ous
5g de llevat (Royal)
2g de sal

Preparació
En un cassó, es posa l'aigua, la llet, la mantega, el Brandy i el raspat de llimona i es posa al foc. Quan bulli s'afegeix, de cop, tota la farina i es barreja amb força. Quan ja no s'enganxa a les vores del cassó, es retira i es deixa refredar.
Una vegada fred, s'afegeixen els ous d'un a un i es treballa força per tal que quedin ben barrejats. Finalment, es van fent les boletes, es fregeixen i es passen pel sucre.

1 comentari:

Anònim ha dit...

estic segura que eren aaaaaaaaaaawesome!